Levhart 2

5. října 2010 v 18:52 | Kattyss |  zvířata

Irbis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(Přesměrováno z Levhart sněžný)
Skočit na: Navigace, Hledání
Wikipedie:Jak číst taxobox Irbis
Irbis
Irbis
Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:kočkovití (Felidae)
Podčeleď:velké kočky (Pantherinae)
Rod:Panthera
Binomické jméno
Panthera uncia
(Schreber, 1775)
Rozšíření irbise
Rozšíření irbise
Sesterská skupina
tygr (Panthera tigris)
Irbis (Panthera uncia, dříve také Uncia uncia, zařazení do rodu Panthera je však přesnější, neboť nejbližším příbuzným irbise je tygr), také zvaný jako levhart sněžný, je velká kočkovitá šelma. Irbisové mají mláďata na jaře. Koťata zůstávají během první zimy s matkou. Teprve pak si odejdou hledat vlastní domov. Irbis má obrovské teritorium, které pravidelně obchází. Musí urazit velkou vzdálenost, než vystopuje vhodnou kořist. Jeho teritorium měří 600 km2 až 1000 km2.

Popis

  • Hmotnost: 30-55 kg
  • Délka těla: 1-1,3 m
  • Délka ocasu: 0,8-1 m
Barva srsti: světlá, bíložlutá nebo modrošedivá

Rozšíření a biotop

Vyskytuje se ve střední, jižní a východní Asii. Žije na útesech, skalních hřebenech, rozvolněných jehličnatých lesích až do nadmořské výšky 5000 m. Patří mezi málo živočichů, kteří jsou schopni žít v tak vysoké nadmořské výšce.

Způsob života

Irbis připomíná levharta velkou šíří potravního spektra. Jeho kořistí jsou např. kozorožci, velekuři, jaci, divoké ovce, kozy, svišti, pišťuchy, zajíci a ptáci. Při nedostatku potravy nepohrdne ani hraboši.
V ČR jej v současnosti chovají zoologické zahrady v Ostravě, Liberci (1. odchov), Jihlavě (nejvíce odchovů), Plzni (odchov 2008), Ústí nad Labem (narození 2009) a Chomutově.

Ohrožení irbise

V současné době je levhart sněžný na střední úrovni ohrožení. Stalo se tak, protože byl dříve hojně loven pro jeho krásnou hustou srst, ze které se vyráběly zimní kožichy. Pro irbise jeho srst slouží také jako ochrana před zimou, ale též jako maskování ve sněhu.

Zajímavosti

Irbis je velká kočka s největším akrobatickým nadáním. Ke skákání i šplhání po kolmých skalních stěnách má uzpůsobené zadní nohy. To mu pomáhá při stopování kořisti. Život ve vysokohorských podmínkách mu umožňuje prostorná nosní dutina, která ohřívá vdechovaný vzduch. Když chce šelma spát, skryje se ve skalní dutině, jeskyni nebo opuštěném supím hnízdě, svine se do klubíčka a obtočí se huňatým ocasem, aby jí nebyla zima.














Levhart mandžuský

Wikipedie:Jak číst taxobox Levhart mandžuský
Levhart mandžuský (Panthera pardus orientalis) v Pittsburghské Zoo.
Levhart mandžuský (Panthera pardus orientalis) v Pittsburghské Zoo.
Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:kočkovití (Felidae)
Rod:Panthera
Druh:levhart skvrnitý (P. pardus)
Trinomické jméno
Panthera pardus orientalis
Synonyma
Panthera pardus amurensis
levhart amurský
levhart skvrnitý mandžuský
Levhart mandžuský, také levhart amurský nebo levhart skvrnitý mandžuský, (Panthera pardus orientalis nebo Panthera pardus amurensis) je kriticky ohrožený poddruh levharta skvrnitého. Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Podle počtu stop ve sněhu v roce 2007 se odhaduje 27 až 32 jedinců ve volné přírodě. 17 čistokrevných levhartů mandžuských žije v zajetí, z toho 5 v zoologické zahradě v Praze.

Vzhled

Levhart mandžuský (Panthera pardus orientalis) v Zoo Praha.
Od ostatních osmi podruhů levharta skvrnitého se liší především světlejší barvou s rosetami a delší srstí přibližně 25 mm dlouhou v létě a až 70 mm v zimě. Je také větší, má šedé oči a dlouhý hustý ocas o délce 60-97 cm. Samci mají délku okolo 170-190 cm, samice 140-175 cm. Výšku kohoutku 50-75 cm. Samice váží od 30 do 55 kg a samci 40 až 80 kg.

Výskyt

Je to nejseverněji žijící poddruh levharta. Vyskytuje se v Asii na ruském Dálném východě na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje. Žije v oblasti, kde zimy dosahují silně záporných teplot. Jeho přirozeným biotopem jsou člověkem nedotčené listnaté a smíšené husté lesy, kde je dostatek kopytníků a jelenů. Nedostatek těchto podmínek byl důvod pro jejich vymření na Korejském poloostrově a na severovýchodě Číny.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama